10 gurmaniškų filmų vietoj vakarienės

Būną filmų, kuriuos žiūrėdamas juokiesi iki ašarų arba lieji graudžias ašaras finalinėje scenoje. Ir būna filmų, kuriuos žiūrint burnoje kaupiasi seilės, o pilvas nenustoja gurgti iš alkio. Kodėl? Nes tokie filmai pasakoja apie vieną didžiausių malonumų pasaulyje – maistą.

Pateikiame 10 įsimintiniausių ir skaniausių filmų apie maistą bei jo gaminimą, kuriuos tamsiems rudens vakarams rekomenduoja „Daumantų“ pagardų gamintojai. Žiūrėdami šiuos kino pasakojimus ne tik apsilaižysite pirštus, bet jiems pasibaigus lėksite į virtuvę pasigaminti gurmaniškų patiekalų patys.

„Babetės puota“ (1987)

 Šis filmas kutena ne tik akis, bet ir skrandį. Tai istorija apie Danijos kaimelyje gyvenančias seseris, kurios po savo stogu priglaudžia svetimšalę prancūzaitę Babetę. Paaiškėja, jog moteris yra nuostabi kulinarė, praeityje gaminusi pikantiškus valgius Prancūzijos didikams. Atsidėkodama už gerumą, Babetė seserims suruoš nepamirštamą puotą, per kurią svečius ištiks dvasinis nušvitimas. Vėžlienos sriuba su baltu ispanišku vynu, grikių blyneliai su ikrais ir šampanu bei dieviškos „putpelės sarkofage“ (Cailles en Sarcophage), patiektos su triufeliais – tai tik dalis Babetės gamintų patiekalų.

„Džiulė ir Džiulija“ (2009)

Šių dienų Niujorke gyvenanti Džiulė (Amy Adams) mėgsta gaminti, o gurmaniškus eksperimentus aprašyti tinklaraštyje. Mėgstamiausia jos kulinarė – XX a. vidurio Paryžiuje gyvenusi Džiulija (Meryl Streep). Ši moteris yra Džiulės netiesioginė mokytoja ir įkvėpimo šaltinis. Nepaleisdama iš rankų jos rašytų kulinarinių knygų, Džiulė atranda gyvenimo džiaugsmą – gaminti ir receptais dalintis su žmonėmis. Apsilaižysite pirštus matydami gaminamą prancūzišką svogūnų sriubą, artišokus su Hollandaise padažu, šokoladinį kremo pyragą ar obuolių tartą.

„Vatelis“ (2000)

Vatelis – ištikimas princo de Kondė tarnas. Kai princas sumano iškelti Versalyje puotą karaliui Liudvikui XIV, visas šventės scenarijus – nuo dekoracijų iki rečiausių bei ekstravagantiškiausių patiekalų – patikėtas Vateliui. Šis filmas – tai pasakojimas apie talentingą tarną, kuris tampa didžiulės virėjų, kepėjų, konditerių, dekoratorių ir fokusininkų armijos vadu. Stebint Vatelio komandos pagamintus melionus su Parmos kumpiu, ėriuko koją ar antieną, mirkytą Madeiros vyne, sąla širdis.

„La Troškinys“ (2007)

 Šio linksmo animacinio filmo herojus – mielas žiurkius Remis, svajojantis tapti žymiu kulinaru. Jis siekia patekti į geriausius Prancūzijos sostinės restoranus ir ten pademonstruoti kulinarinį talentą. Apsigyvenęs po garsaus kulinaro Augusto Giusto restoranu, jis leidžiasi į nuotykius, kurie apvers aukštyn kojomis visą Paryžiaus kulinarinį pasaulį. Po peržiūros tikrai įsinorėsite pasigaminti maistingą klasikinį prancūzišką troškinį.

„Dėžutės pietums“ (2013)

Vieną dieną namų šeimininkės Ilos per kurjerį siųstas maistas vyrui atsiduria pas kitą asmenį – Sadžaną. Kadangi jam maistas į darbą irgi pristatomas identiškoje pietų dėžutėje, vyriškis nustemba, jog šįkart pietūs – kaip niekada skanūs. Ilgainiui tarp dviejų nepažįstamų ir savaip vienišų žmonių per maistą ir dėžutėse siunčiamus raštelius užsimezga švelnus bendravimas. Žiūrėdami šią jaudinančią istoriją tikrai užsimanysite kvapnaus indiško kario, čatnio ar paskanauti panyro.

„Rugpjūčio šventė“ (2008)

Vyras ir keturios žavios pagyvenusios moterys. Mažas Romos senamiesčio butas ir kelios rugpjūčio dienos, per kurias šie personažai skanauja itališką makaronų apkepą „Pasta al forno“, geria geriausią rūšinį vyną, rūko ir bendrauja. Tai šiltas, subtiliu humoru nuspalvintas ir itališkų patiekalų kvapo sklidinas filmas apie asmenybes, kurios netelpa tarp keturių sienų ir džiaugiasi gražiomis gyvenimo akimirkomis.

„Aš esu meilė“ (2009)

Filme nepamatysite kulinarų kasdienybės ar egzotiškų receptų paieškų, tačiau maistas sujungs pagrindinę heroję Emą (charizmatiškoji Tilda Swinton) ir jos sūnaus draugą – kulinarą Antonijų. Moteris pasiners į aistringą, beprotišką ir pavojingą romaną su žaviu italu. Jų meilę lydės ne tik saulėtos Italijos, bet ir pikantiškų patiekalų vaizdai, kvapas ir skonis. Scena, kai Ema ragauja krevetę ir pasineria į gurmanišką palaimą, verta pirštų apsilaižymo.

„Šefas“ (2012)

Danielo Coheno kulinarinės komedijos herojaus Džekio svajonė – atidaryti restoraną. Tačiau realybė – kitokia, nes pinigų jis turi tik skrudintų bulvyčių užeigai. Viskas apsiverčia aukštyn kojomis vos tik Džekis susipažįsta su legendiniu šefu Aleksandru. Du ambicingi vyrai atsiduria vienoje restorano virtuvėje, kur išradingais patiekalais – nuo molekulinės kulinarijos iki prancūziškos virtuvės subtilybių – turės parodyti, kuris geriausias.

 „Topinė moteris“ (2000)

Maistas ir Penélope Cruz – ar gali būti pikantiškesnis derinys? Gražioji ispanų aktorė vaidina vyro išduotą moterį, kuri išvyksta į San Fransiską ir čia pradeda vesti kulinarinę televizijos laidą. Žavioji moteris greitai tampa žvaigžde, o jos rankose atsidūrę maisto produktai, pagardinti egzotiškais pietų šalių prieskoniais, virsta dieviškais patiekalais.

„Kelionė“ (2010)

Britų režisieriaus Michaelo Winterbottomo komiškas filmas – dviejų save vaidinančių aktorių Steve’o Cogeno ir Robo Brydono kelionė po geriausius, prabangiausius ir žymiausius Škotijos restoranus. Juose vyrai ne tik diskutuoja apie gyvenimą, draugystę, meną ir moteris, bet ir skanauja talentingų šefų pagamintus patiekalus ir gurkšnoja rinktinį vyną. Po šio filmo tikrai norėsis paskanauti sultingos jautienos vyno padaže.

Komentuokite

Your email address will not be published. Required fields are marked *